Unde s-a dus toata gelozia mea?

gelozia

Cand eu si Ryan am inceput pentru prima data sa iesim impreuna, i-am spus ca daca vreodata o sa ma insele, o sa-l parasesc. L-am iubit foarte mult si l-am iubit pe el si doar pe el. Eram lipicioasa (vreau sa spun, foarte lipicioasa), geloasa, si iubeam atentia pe care mi-o acorda, si in schimb, el isi dorea pe cineva care sa faca orice pentru el. Pe atunci, aveam o foarte atitudine fara sens despre relatii, iar parerea mea despre inselat era foarte alb-negru. Daca faci sex cu alta fata- asta clar inseamna inselat. Daca te-ai sarutat cu alta fata, chiar si beat la o petrecere- tot inselat. Vreau sa spun ca, daca te pui intr-o situatie de genul, unde e alcool, si ai oportunitatea sa saruti pe alta parte, asta nu e un lucru foarte destept. Si daca cumva vorbesti cu alta fata- da, tot inselat inseamna. Nu exista un nu intre semi-inselat. “Am inselat dar ea nu a insemnat nimic pentru mine”- cu siguranta eu nu am insemnat nimic pentru tine daca m-ai inselat in ciuda a tot ceea ce ti-am spus. Asa de simplu este.

Mi-am facut multe griji ca gelozia mea din liceu sa nu fie si in casatorie. Defapt, totul. Iar Ryan stia asta, asa ca daca a fost vreodata un moment in care gelozia a iesit la suprafata, el a fost foarte, dar foarte bun in a-mi opri temerile. Asta trebuie sa faca un sot bun. El niciodata nici macar nu si-a propus sa-mi raneasca sentimentele sau sa ma faca geloasa cu nimic. Niciodata nu si-a incalcat juramantul, cu alte fete, indiferent de cat de suparat era. El banaliza fiecare fosta experienta- sarut, atingere- pana la punctul in care se simtea dezgustat ca nu eram eu. M-a facut sa ma simt foarte bine. Datoria lui ca si barbat si in calitate de sot era sa ma tina sa nu cedez slabiciunii mele. Unii oameni au nevoie de un partener de stagiu, altii au nevoie de un AA sponsor, altii au nevoie de suport din partea unui grup. Ryan a fost suportul meu de grup, si da, aveam nevoie de asta…de mult timp. Este de parca el ar fi un inginer in a se descurca cu gelozia mea si cu personalitatea mea lipicioasa.

Sunt mandra de vechia eu? Nu chiar. Cu siguranta nu am stabilit sa fiu in felul in care am fost. Este doar felul in care am fost. Personalitatea lui Ryan si sensibilitatea lui au completat nevoia mea de partener si mustrarile mele. Daca am fi fost blocuri din jocul Tetris, el ar fi fost blocul patrat invers blocului meu. Nu pot sa-mi imaginez cat de sfasietor de obositorare trebuie sa fie aceasta munca de 24 de ore de imblanzitor de lei, un bun imbalnzitor de lei, care trebuie sa ma tina mereu hranita, fericita, calma, sa nu atac pe cineva din circ, metaforic vorbind. Stiu doar ca eu nu as putea sa fac asta.

Acum, aruncand o privire rapida peste cei 15 ani dupa ce am spus “DA”, este dificil sa imi imaginez cum obisnuiam sa fiu. Imi amintesc cum ma simteam, dar nu imi pot imagina sa fiu asa. Mai empatizez cu vechea eu, dar acum ma vad ca o prostuta. Acum vorbesc despre mine ca fiind un “adult”, dar sa fii un adult inseamna mai mult decat sa implinesti 18 ani sau sa te casatoresti, sa ai copii, sau sa fii intr-o relatie de lunga durata. Este vorba despre maturitate emotionala si puterea de a fi rezonabil. ASTA inseamna sa fi un adult.

Oricum, mereu ma intreb: unde s-a dus toata gelozia mea? Nu a disparut peste noapte, oricum. A fost o schimbare foarte radicala, care a necesitat multa munca din partea amandurora. Nu ma mai bazez pe amenintarea de a-l parasi pe Ryan daca ma inseala, pentru ca este doar o amenintare in gol. Ne-am petrecut aproape jumatate din timpul nostru pe Pamant, impreuna, si mi-a demosntrat ca nu are nici cea mai mica intentie de a ma insela (dupa definitiile mele). Mi-a luat ani sa-mi castig increderea si nu ar trebui sa dispara. In schimb, am vorbit profund despre sexul in trei, relatiile deschise, si desigur, cum ne-am descurca cu schimbarile noastre de look in casatorie.