PREMIUL BOOKER 2015

 

_86115200_jamesreu

O încercare de asasinare a lui Bob Marley și violența gastilor se află în centrul cartii laureatului  Premiului Booker din acest an. “ O scurtă istorie a șapte Crime “de Marlon James.

Line Grey

Despre carte: romanul câștigător a fost inspirat de tentativa de asasinare a lui Bob Marley in 1976, cand legendarul cantaret reggae a fost împușcat și rănit cu câteva zile înainte de concertul de pace sustinut în mijlocul violenței politice acerbe din Jamaica.

Marley a fost suficient de bine pentru a merge mai departe cu concertul – dar atacul, in care, de asemenea,au fost  răniti soția și niște prieteni, l-a condus pe Marley să decida sa plece din Jamaica și să declare ca țara era ca  un “ou stricat care s-a spart, și nu ar putea fi puse partile din nou împreună “.

Mai târziu el a declarat că tentativa de asasinat poate să fi fost “cel mai bun lucru care mi s-a întâmplat vreodată”. Explica: “. M-a forțat să plec din Jamaica și, pentru prima dată în viața mea ,mă simt liber”

James folosește tentativa de asasinat ca  punct de plecare pentru cartea sa, iar evenimentele se desfășoară apoi in peste trei decenii. Spune povesti despre  baroni ai drogurilor, parlamentari, oameni înarmați, regine ale frumuseții, jurnaliști și chiar CIA.

James a spus că a vrut să facă o “presupunere în mod rezonabil si educata”  despre ce au devenit  cei șapte tineri care au încercat să-l omoare Marley, familia și trupa sa. “Unul dintre motivele pentru care am scris acest roman este ca nu va exista  niciodată o istorie despre cei mai multi dintre acesti oameni “, a declarat el după succes.

“Unii dintre acești oameni nu vor avea o istorie. Au dispărut. Și nu cred că vom ști vreodată cine sunt ei.”

Cartea a atras atenția prin violența și înjurăturile care reflectă perioada tumultoasa. “Există un pic mai mult de șapte crime”, a declarat el programului BBC .

În comentariul  romanului, James referindu-se la familia sa, dar, gandindu-se la limbaj, adaugă: “De data aceasta, poate, mama ar trebui să stea departe de partea a patra a cărții.”

Povestea este spusă din perspectiva a 76 caractere diferite și se ridică la 680 de pagini. De “Scurt istoric”,o parte a titlului, glumește el, a fost “, bazat pe aceste Dictionare  Oxford – care sunt întotdeauna o grosime de patru inci” .                                                                            Despre autor: născut în 1970 în Kingston, Jamaica, James este fiul unui detectiv de poliție . Acum 44 de ani, predă scrierea creativă în Minnesota, în Statele Unite ale Americii.

Primul său roman a fost respins de 78 editori și agenți. Inițial el a  eliminat și a distrus toate copiile manuscrisului –  în cele din urmă a  găsit-o într-un e-mail Outbox.

Romanul său de debut publicat fost “Devil John Crow “. Al doilea, “Cartea Femeilor  noptii”,a câștigat Premiul pentru Pace de la Dayton din 2010.

El este acum in cercetarea și scrierea unui set nou despre  secolul al 11-lea. “Sunt un student mare din Evul Mediu”, spune el. “Nu doar în Europa, ci în toate celelalte țări ,în care cu siguranta nu era întuneric. Așa am de gând să-mi petrec ceva timp de calitate în această perioadă pentru un pic.”

Judecătorii spus: “Cred că este un fel de emoție chiar de la început”, spune despre carte academicianul  Michael Wood, presedinte al celor cinci judecători Booker.

“Cred ca [James] a gândit,” Eu nu încerc să frec nasul oamenilor cu lucruri dificile, am încercat să-i facă să se gândească la lucruri care sunt de fapt acolo. Am de gând să le dau moduri, și am de gând pentru sa le fac vocile  ascultate “.

“Mult din acesta carte este foarte, foarte amuzant și  mult din ea este foarte uman.”

Comentariile a spus: “Șapte Crime” seamănă cu James Ellroy  prin  violența sa,  multele  voci, și determinarea sa de a reface istoria” de la pamant pana la stele “, pentru a împrumuta o frază utilizată de Ellroy.”

“O scurtă istorie este uneori mai impresionanta decât  ușor de plăcut – o carte dificila, cu o structură stop-start care nu prea te poarta in modul în care vocile narative unice din romanele anterioare au făcut.” Gardianul

“Aceasta este o carte plina  de energie, inteligenta si cu o gama intelectuală  care cere  atenție  … “Epica, captivantă, acut respectata și profund emoționantă, merita fiecare oră din timpul cerut cititorului.” Huffington Post