Mai este posibila o piata originala a asigurarilor de sanantate?

png;base645b3885f9b5945ad9

Originalitatea pietei in domeniul asigurarilor de sanatate si a asisitentei medicale seamana cu “big foot”: nu exista o atestare ca apare undeva, in salbaticie, dar toata lumea este convinsa ca exista.

Sistemul de asistenta in domeniul sanatatii introdus de Presedintele Obama

se bazeaza pe notiunea de piata competitiva – chiar dacă apar într-un mediu puternic structurat pe regulamente și subvenții – este posibil. Criticii sai conservatori spun ca nu este posibil, chiar si impartirea sa este prea mult si pentru asta trebuie sa cream si mai multe regulamente si sa cheltuim mai putin si doar atunci vom ajunge la o piata competitiva. Totusi si alte state avansate, cum ar fi Elvetia, se bazeaza pe forma de sistemul de palta cu un singur platitor sau media mai multor platitori.

Astfel ca o piata functionala a asigurarilor de sanatate este un lucru important.

Dar pietele sunt un gen abstract. Ideea este de a utiliza intelepciunea mulțimii descentralizate a milioane de oameni gasirea celei mai oportune oferte prin scaderea preturilor si noi gasirea de inovații. In practica aceasta inca cere timp, cunoastinte, energie si disciplina emotionala pentru a cumpara intelept; sa poata cantari compromisurile si pobilitatile viitore.

Este o cerinta destul de mare. Transformarea pietei ideale abstracte intr-o realitate umana pestrita in cautare de bunuri si servicii decat altceva. Si daca ghiciti care bunuri si servicii nu sunt in topul listei o sa va dati seama ca asigurarile medicale nu se numara printre ele.

Un nou studiu facut pe ultimii doi ani indica exact acest fapt. In 2013 o firma a mutat 52.000 de angajati si colaboratori la un alt plan de asigurari de sanatate. Vechiul plan era deosebit de generos cu o multime de furnizor si servicii acoperite, dar nedeductibile. Noul plan a pastrat furnizorii si serviciile dar si o suma de 3.750 de dolari deductibila. De vreme ce deductibilitatea reprezinta o impartire a costurilor intre tine si asigurator, cei interesati in piata asigurarilor de sanatate sunt cei amatori de deductibilitati.

Ideea este ca daca asiguratorul acopera toate costurile, nu vei mai fi interesat de sanatate in mod serios si piata competitie nu se mai poate manifesta. Daca veti imparti costurile veti fi sensibil la pret si veti dori sa mai cumparati.

Cel mai important, planul de asigurari prevede ca cine investeste 3.750 de dolari cash, face si economii. Astfel, in timp ce consumatorii au devenit mai sensibili la preturi, siguranta lor financiara nu este amenintata de evolutia preturilor. Pot cheltui 3.750 de dolari pe asigurari de sanatate sau pot economisi pentru zile negre, totul fara teama ca nu vor face face preturilor.

Celor care au aderat la acest plan, li s-a dat un instrument de control al pretului “care le permite sa caute doctori care ofera servicii particulare sau in functie de alte criterii (ex. locatie. Asta e cu adevarat important deoarece transparenta costurilor in domeniul asigurarilor de sanatate americane este lamentabila.

Pretul variaza in functie de locatie si e aproape imposibil sa ajungi la spital, doctori sau alti furnizori fara sa-ti ceara un pret mai mare pentru proceduri mai serioae.

Sistemul este atat de sclerozat incat este infrastructura de baza culturala si institutionala de a spine exact costurile unui produs, nu a fost niciodata pusa in discutie. Si nu poti cumpara fara a sti aceste lucruri.

Pana la urma, nu conteaza daca angajatii cuprinsi in acest plan “au fost educati sau sunt consumatori cu venituri mari. Consumatorii mai pretentiosi au fost sensibilazati la pret dar nu au fost supusi riscului si li s-a dat o unealta de cumparare pentru furnizori si proceduri. Si a functionat> Nu prea.

S-a cheltuit aproximativ 15% pe an, dar nu pentru ca cineva ar fi cumparat.