Castelul Bran

castelul bran

Imi amintesc si acum multitudinea de scari care trebuiau urcate pt a ajunge in inima castelului … un sentiment ca nu se ajunge asa usor intr-un astfel de loc …

Eram cu alte doua persoane la varsta cand nu iei nimic in serios, la limita dintre lumea moderna din care veneam si la limita unei lumi in care nu am trait si totusi o priveam ca si cum doream ca o parte din mine sa fie asimilata …

Curiozitate, amestecata cu mister .. nu imi putea imaginea ce se afla in el … chiar un sentiment straniu nu stiu daca povestea lui Vlad Dracul sapase ceva in subconstientul meu.

La prima vedere sentimentul era ca ceva lipseste .. gol, negru, maro, alb, scari … un pat pe care nu aveai voie sa te asezi insa doar legea este facuta sa fie incaltata … In disperare faceam semn unuia din prietenii mei sa se ridice si totusi regretand ca nu am facut acelasi lucru.

A trecut mult de atunci, de la vizitare, poate zece ani .. detaliile sunt putine dar pregnante.

Castelul este ca la un labirint, cu multe scari atatin iexterior cat si in interior …

Pentru ca peste amintirile mele s-a pus un praf fin nu ma gandesc decat sa readuc la zi impresiile mele despre castel si asta nu se poate face decat cu o vizita.

Trecand peste putinele amintiri pe care le mai am despre castel, o scurta prezentare a sa poate ar fi mult mai utila pt un cititor.

Fiind cunoscut ca unul dintre cele mai vechi castele din Romania este totodata unul dintre cele mai scumpe proprietati din lume, el se afla la 30 km de Brasov intre Muntii Bucegi si Piatra Craiului.

In jurul sau s-a conturat o poveste cu spiritele care inca mai bantuie acest castel si bineinteles legenda contelui Dracula care reprezinta principala atractie in prezent pt turisti, dar si faptul ca acest castel se afla situat intr-un decor de o frumusete rara, in mijlocul naturii …

Revenind la partea mai realista a lucrurilor exista o personalitate si anume regina Maria care a primit acest castel in anul 1920 de la Consiliul Brasov in semn de gratitudine pentru rolul sau care a dus la infaptuirea Marii Uniri.

Regina Maria o personalitate puternica pentru acea vreme cand femeia nu ar fi putut sa fie implicata direct la conducerea unei tari dar milostiva in acesali timp (a ingrijit personal ranitii din razboi in cadrul Crucii Rosii) avand pe langa rolul ei de a se implica la conducerea tarii ca o mana de fier si latura feminina care a dat nastere din dorinta ei in scenă de teatru curtii interioare a castelului si de asemenea la construirea unui tunel de acces cu rolul de a facilita aceesul in castelul Bran care din pacate nu este deschis publicului.

 

In anul 1225 cavalerii teutoni au fost cei care au contribuit la baza castelului printr-o fortificatie din lemn. Apoi mai tarziu in 1377 sasii au pus bazele unui oras nou.

Castelul a fost folosit de Sigismund de Luxemburg, regele Ungariei si folosit ca si fortareata.

Este important de mentionat ca dupa expulsarea din tara a familei regale, acesta a fost principalul factor care a facut intrarea castelului in proprietatea statului roman.

Din pacate acest lucru a determinat ca o perioada sa fie abandonat si devastat, insa in anul 1956 a fost partial amenajat.

 

Ca si arhitectura castelul are numeroase elemente ale stilului gotic orginal. Un detaliu care vine sa completeze arhitectura castelului este fantana adanca de 57 de metri, ca sursa de apa in caz de asediu.

Astfel Castelul Bran a fost utilizat ca punct de aparare fara sa suporte duane majore in cei 600 de ani de existenta.

 

In prezent Castelul Bran are portile deschise publicului care doreste sa viziteze acest muzeu de istorie care cuprinde o buna parte din arta feudala.